دکتر مونا زارع
زباله ها را بر اساس منشأ تولید به سه دسته خانگی، صنعتی و کشاورزی تقسیم می کنند. از دیدگاهی دیگر زباله ها به دو گروه سمی و خطرناک (زباله های دایمی، مواد زاید صنعتی خطرناک وزباله های بیمارستانی) و غیر سمی (زباله های خانگی و زباله های کشاورزی) تقسیم می شوند.
دفع زباله
تلنبار کردن زباله، سوزاندن زباله در محیط یا استفاده از زباله به عنوان خوراک حیوانات، همگی روش هایی غیر بهداشتی هستند و اثرات زیان باری بر محیط زیست دارند.
روش های دفع بهداشتی زباله عبارتند از:
1)دفن بهداشتی: این روش، اولین روشی است که برای دفع زباله مورد استفاده قرار گرفته است. به این ترتیب که زباله ها را در کانال های حفر شده می ریزند و روی آن را با خاک می پوشانند.
فواید این روش عبارتند از:
1-جلوگیری از حالت تعفن زباله
2-احتیاج به نیروی متخصص و تجهیزات خاص ندارد.
این روش ایرادهایی دارد که عبارتند از:
1-آلودگی آب های زیرزمینی که از دفع زباله مهم تر است.
2-مصرف زیاد زمین
2)کمپوست (تهیه کود زباله): کمپوست، تهیه کود از زباله بر اثر رشد و تکثیر باکتری در زباله است و روش های مختلفی دارد. در کمپوست فقط مواد آلی مورد استفاده قرار می گیرد.
3)بیوگاز (تهیه گاز از زباله): در اثر اکسیداسیون بی هوازی مواد آلی زباله تولید می شود. گاز متان تولید شده در این روش را می توان برای سوخت و ساز در منزل مورد استفاده قرار داد.
4)سوزاندن (به طریق بهداشتی): بهترین روش برای دفع زباله های بیمارستانی است. به این ترتیب که زباله های بیمارستان را در گوشه همان بیمارستان در زباله سوز از بین می برند. حرارت موجود در زباله سوزها حدود 1000-800 درجه است که تمام میکروب های زباله را از بین می برد.
منبع: درسنامه جامع علوم پایه پزشکی میر- جلد1 خلاصه دروس علوم پایه- دکتر منصور میرزایی/ دکتر محمد رضا امید ظهور/ بخش بهداشت: دکتر سوسن پارسای- انتشارات میر- چاپ دوازدهم