کشف یک ویروس کشنده جدید
ویروس جدیدی که سال 2012 در خاورمیانه ظاهر شد و جان 5 نفر را گرفت خودش را به نحوی وفق داده که می تواند انسان های بیشتری را آلوده کند. اما محققان می گویند بیماری ناشی از این ویروس با داروهایی که سیستم ایمنی بدن را تقویت می کنند قابل معالجه است.
این ویروس کوروناویروس یا NCoV نامیده می شود و از خانواده سرماخوردگی معمولی است. NCoV زمانی شناخته شد که سازمان بهداشت جهانی ابتلا به یک بیماری تنفسی شدید همراه با تب، سرفه و مشکلات تنفسی را گزارش داد. محققان می گویند این ویروس به راحتی ویروس سرماخوردگی می تواند از سیستم ایمنی بگریزد. و مثل سارس یا سندرم حاد تنفسی شدید است.
این بیماری تا سپتامبر 2012 ناشناخته بود و محققان می گویند می تواند به ریه ها نفوذ کند و به همان راحتی ویروس سرماخوردگی از سیستم ایمنی بدن بگریزد.
رابطه تحرک بیشتر با کاهش ابتلا به دیابت نوع 2
افرادی که در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 هستند می توانند این خطر را با نشستن کمتر و تحرک بیشتر کاهش دهند. درحال حاضر به بیماران در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع 2 گفته می شود فعالیت بدنی متوسط تا شدیدی را هر هفته به مدت دست کم 150 دقیقه انجام دهند. این در حالی است که تحقیقی جدید نشان می دهد کاهش زمان نشستن فواید زیادی برای سلامتی دارد و آن را می توان جایگزین ورزش منظم کرد. به این ترتیب افراد در معرض خطر ابتلا به بیماری دیابت نوع 2 بهتر است مدت بی تحرکی را کاهش دهند.
یافتن منبع نامحدود سلول های کلیه برای انسان
محققان با موفقیت سلول های کلیه انسان را از سلول های بنیادی جنینی تولید کرده اند. آنها این سلول ها را در آزمایشگاه و بدون استفاده از حیوانات یا اندام ها تولید کرده اند چیزی که تا به حال امکان پذیر نبوده. در حال حاضر سلول های کلیه به طور مستقیم از نمونه های کلیه انسانی استخراج می شود. با این حال، این روش مؤثر نیست زیرا نمونه ها محدود هستند و سلول های استخراج شده پس از چند تقسیم سلولی می میرند. اما با روش جدید دانشمندان می توانند سلول های کلیه را به طور نامحدود در آزمایشگاه تکثیر کنند.
محققان با موفقیت سلول های کلیه ای که تولید کرده اند را آزمایش کرده اند.
گسترش سریع عفونت در خوش خوراک ها
ممکن است این توصیه قدیمی را شنیده باشید که گرسنگی درمانی مؤثر است. حالا ثابت شده غذای فراوان روند گسترش عفونت را تسریع می کند. وقتی دانشمندان جمعیت کک هایی که به خوبی تغذیه شده بودند را داخل آب آلوده به انگل قرار دادند متوجه شدند آنها در مقایسه با وقتی مواد غذایی محدود بود بسیار مسری تر شدند. آنها نتیجه گرفتند افرادی که تحت شرایطی خاص مثل فراوانی تغذیه قرار دارند بیشتر مستعد این هستند که ناقل بیماری باشند و در این شرایط خطر ابتلا به بیماری در جمعیت های بزرگ افزایش می یابد. این یافته به کنترل بیماری های همه گیر کمک می کند.
ارتباط کاهش IQ با ژن های اسکیزوفرنی
وقتی سن افرادی که از نظر ژنتیکی بیشتر در معرض خطر ابتلا به بیماری اسکیزوفرنی هستند افزایش می یابد، میزان IQ آنها هم سقوط می کند. این یافته می تواند به تحقیقات درباره نحوه اثرگذاری ژن های مربوط به اسکیزوفرنی بر عملکرد مغز در طول زمان منجر شود. اسکیزوفرنی اختلال شدید روانی است که با هذیان و توهم مرتبط است و بخشی از آن به عوامل ژنتیکی برمی گردد. این اختلال حدود یک درصد جمعیت جهان به ویژه در سال های نوجوانی یا اوایل بزرگسالی را تحت تأثیر قرار می دهد و با بروز مشکلات در توانایی های ذهنی و حافظه مرتبط است.
بهبود کیفیت اندام های مصنوعی با الکترود
برای اولین بار الکترودهایی دایمی در اعصاب و عضلات قطع شده یک فرد کاشته شده اند تا به طور مستقیم پروتز بازو را کنترل کنند. این روش اجازه کنترل طبیعی یک پروتز رباتیک پیشرفته مشابه حرکات اندامی طبیعی را می دهد. فناوری جدید مزایای زیادی نسبت به فناوری های کنونی دارد. فناوری های کنونی قابلیت های بسیار محدودی دارند و حرکات اندکی را کنترل می کنند. محققان می گویند با استفاده از الکترودهای کاشته سیگنال های بیشتری را می توان بازیابی کرد و در نتیجه کنترل حرکات بیشتری امکان پذیر است. همچنین با استفاده از تحریک عصبی می توان حسی طبیعی از یک اندام را به بیمار داد. یک تیم جراحی اولین عملیات از نوع خودش که در آن الکترود های عصبی و عضلانی به طور دائم در عضو قطع شده کاشته می شوند را انجام داده اند.
سرمایه گذاری برای دستیابی به اسرار مغز
مغز پیچیده است اما دست یابی به نقشه آن غیرممکن نیست. دانشمندان حوزه نانو و علوم اعصاب بر این باورند برای نفوذ به عمیق ترین زوایای مغز بدون استفاده از روش تشریح، ابزارها و تکنیک هایی مورد نیاز است. با چنین اقدام مهمی می توان از اسرار زیادی درباره نحوه کار مغز و آفات آن مانند آلزایمر و پارکینسون پرده برداشت. البته این کار میلیاردها دلار هزینه برمی دارد. انتظار می رود تهیه نقشه از مغز علاوه بر پیشرفت هایی که در عرصه هوش مصنوعی به وجود می آورد در حوزه پزشکی نیز وضعیت سلامت میلیون ها نفر را در سراسر جهان بهبود بخشد. کارشناسان می گویند این طرح با پروژه ژنوم انسان و رقابت فضایی دوره جنگ سرد قابل مقایسه است.
نقش اکسید نیتریک در افزایش طول عمر
اکسید نیتریک گازی چند منظوره است که به افزایش جریان خون کمک می کند، سیگنال های عصبی را انتقال می دهد و عملکرد سیستم ایمنی بدن را تنظیم می کند. این گاز یکی دیگر از شاهکارهای دیگر بیولوژیکی را نیز به نمایش می گذارد و آن طولانی کردن عمر یک موجود زنده و تقویت آن در برابر استرس های محیطی است. مطالعه ای جدید نشان می دهد که اگر به کرم گردی به نام سی الگانس Caenorhabditis elegans، که جانوری است که به طور گسترده در مطالعات آزمایشگاهی مربوط به سن مورداستفاده قرار می گیرد، باکتری ای که قادر به تولید اکسید نیتریک است خورانده شود، عمر این کرم 15 درصد افزایش می یابد. این تحقیق مهم است چراکه تریلیون ها سلول میکروبی در بدن ما ساکنند و می توانند نقشی حیاتی در سلامتی ما ایفا کنند.
وعده معالجه اختلالات مغزی با سلول پوست
سلول های مغزی که از راه دستکاری سلول های پوست درست می شوند در درمان اختلالات میلین بسیار مؤثرند. اختلالات میلین که بیشتر در کودکان و نوجوانان دیده می شوند موجب بروز اختلال در انتقال پیام های عصبی می گردد.
در اولین مطالعه از این دست گروهی از سلول های پوست برای تولید جمعی از سلول ها که برای ارسال سیگنال های عصبی در مغز حیاتی هستند مورد استفاده قرار گرفتند و سلول های به دست آمده در نمونه هایی از جانوران که بیماری میلین داشتند پیوند زده شدند. این کشف راه را برای درمان طیف وسیعی از بیماری های عصبی باز می کند. این امر راهی را برای درمان طیف وسیعی از بیماری های عصبی باز می کند که با از دست دادن جمعیت سلول های خاصی به نام میلین در سیستم عصبی مرکزی شناخته می شوند.
استرس محل کار سرطان زا نیست
مطالعه ای جدید نشان می دهد استرس در محل کار با ابتلا به سرطان های روده بزرگ، ریه، سینه و پروستات ارتباط ندارد. تا کنون تعداد کمی از مطالعات به بررسی ارتباط بین استرس مربوط به محل کار و خطر ابتلا به سرطان پرداخته اند که هیچ یک به نتیجه مشخصی نرسیده اند. بنابراین محققانی از چند کشور شرکت کنندگان یک آزمایش را به طور متوسط به مدت 12 سال تحت نظر گرفتند و عاقبت ارتباطی بین فشار شغلی و خطر ارتباط به سرطان نیافتند.
به این ترتیب نتیجه گرفتند استرس روانی مربوط به محل کار بعید است تأثیر قابل ملاحظه ای بر ابتلا به سرطان در میان یک جمعیت باشد. این در حالی است که حدود 90 درصد سرطان ها با تماس های محیطی مانند تابش اشعه ماورای بنفش و دود سیگار در ارتباط است.
البته استرس به طورکلی می تواند باعث التهاب مزمن شود و مشخص شده در ابتلا به سرطان نقش دارد. علاوه بر این که افراد تحت استرس بیشتر احتمال دارد که زیاد سیگار بکشند، مقادیر بیش از حدی الکل مصرف کنند یا چاق باشند.