عمده ترین دلایل به وجود آمدن و تاریخچه چند سونامی بزرگ

سونامی اندونزی
محمدرضا کریمی

مهندس عمران

امواج لرزه‌ای دریا «سونامی» امواج با ارتفاع زیادند که به واسطه تغییرمکان های ناگهانی زیر آب ایجاد می‌شوند. شایع ترین دلیل ایجاد سونامی‌های بزرگ تغییرمکان ضربه‌ای در امتداد یک گسل زیر آب است که در هنگام وقوع یک زلزله بزرگ اتفاق می‌افتد. به دلیل وجود زلزله‌های بزرگ که دور تا دور اقیانوس آرام اتفاق می‌افتند، این اقیانوس خصوصاً برای ایجاد امواج لرزه‌ای دریا یا سونامی بسیار مستعد است. برای این که یک زلزله ایجاد سونامی ‌کند به نظر می‌رسد که وجود گسل شیب‌لغز لازم است. لغزش در گسل امتداد لغز تقریباً هیچ وقت با سونامی همراه نیست. با رجوع به تاریخچه زلزله‌ها می‌توان دید که بسیاری از زلزله‌های ساحلی با سونامی‌های مخرب همراه بوده‌اند. در 15 ژوئن 1896 در ناحیه هونشو در ژاپن یک سونامی با ارتفاع موج بیشتر از 20 متر (65 فوت) حدود 26000 نفر را غرق کرد. سونامی دیگری نیز در اثر زلزله کانتو به وقوع پیوست که منجر به ویرانی ساحل شونان گردید.

به عنوان نمونه‌ای دیگر می‌توان از زلزله سال 1960 شیلی نام برد که باعث ایجاد یک سونامی با ارتفاع موج 10 متر در هیلو واقع در هاوایی شد. یک سونامی در کرسنت سیتی در کالیفرنیا که به واسطه زلزله آلاسکا در سال 1964 ایجاد شده بود باعث وارد آمدن تلفات جانی و خرابی های محلی گسترده شد. سونامی دیگری که در سال های اخیر رخ داد سونامی در ناحیه جنوب شرقی آسیا بود که منجر به تلفات سنگین جانی و خسارات مالی زیادی در چندین کشور منطقه گردید.

سونامی اندونزی

برخورد سونامی با ساحل (اندونزی 2004)

برگرفته از تحقیق: نگاهی بر اثرات مخرب زلزله های پیشین در تأسیسات صنعتی و نیروگاهی و اراِئه راه حل های مهندسی جهت کاهش آنها (مطالعه موردیزلزله های منجیل و بم)

امتیاز به مطلب

Leave a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

To top