حمیده احمدیان راد
برای نوشتن هر مطلبی در روزنامه می توانید از این سبک ها استفاده کنید:
هرم وارونه: مهمترین و رایج ترین سبک نگارش در روزنامه است. در این سبک مهمترین قسمت واقعه در ابتدا قرار می گیرد و بقیه مطالب با توجه به میزان اهمیت آنها بعد از لید می آیند. یعنی مطالب مهم تر در بالای خبر، مصاحبه یا گزارش و مطالب کم اهمیت تر و جزیی تر در آخر آنها قرار می گیرند.
ویژگی سبک هرم وارونه این است که خواننده در همان ابتدا با خواندن ابتدای خبر تشخیص می دهد که مطلب مورد دلخواهش هست یا نه و دوست دارد بقیه آن را بخواند یا نه. در حالی که اگر مطالب مهم و کم اهمیت با هم در کنار یکدیگر قرار بگیرند، خواننده ممکن است از همان ابتدا خسته شود و خواندن آن را رها کند.
مزیت دیگر سبک هرم وارونه این است که اگر لازم باشد مطلب به راحتی کوتاه می شود. می توان از انتهای مطلب که کم اهمیت تر است کم کرد بی آنکه به خبر لطمه بخورد.
سبک هرم وارونه رایج ترین سبک نگارش مطالب روزنامه است
سبک تاریخی: در این سبک وقایع به ترتیبی که اتفاق افتاده اند نوشته می شوند. در این صورت ممکن است مطلب مهم درآخر قرار بگیرد در حالی که مطلب کم اهمیت در بالای خبرآمده باشد. در این سبک لید نوشته نمی شود. این سبک برای خبرهای معمولی خسته کننده است. ولی اگر حوادث پیچیده ای روی داده باشد و به ترتیب گفتن حوادث و جزییات به درک آن کمک کند، استفاده از این سبک ایرادی ندارد. در مطالب علمی و تاریخی هم این سبک به کار می رود. مثلاً فرستاده شدن یک سفینه به سیارات دیگر را می توان به ترتیبی که انجام شده شرح داد.
سبک بازگشت به عقب: مثل سبک تاریخی ست. ولی لید دارد و اگر قسمتی از خبر که حتی درآخر مطلب واقع شده، مهم باشد می توان آن را به لید اضافه کرد. بقیه مطالب به همان شکل تاریخی نوشته می شود. این سبک برای تنظیم خبرهای کوتاه به کار می رود.
سبک تشریحی: این سبک برای خبرها و گزارش های بسیار بلند و موضوعاتی که در آنها اختلاف نظر وجود دارد به کار می رود. در این سبک یک بخش از موضوع توضیح داده می شود. نظرات مختلف درباره آن شرح داده می شود. یا خبرنگار خودش نکات مبهم را تشریح می کند و سپس به سراغ شرح بخش و واقعه بعدی می رود و همین روش را تا پایان ادامه می دهد. بیشتر گزارش های بلندی که خبرنگاران برجسته می نویسند به این شکل است.