حمیده احمدیان راد
آیا تا به حال برایتان پیش آمده که چیزی از والدینتان خواسته اید و آنها آن را برای شما نخریده اند و خودتان هم پول نداشته اید تا آن چیز را برای خودتان بخرید؟ حتماً پیش آمده. شاید برایتان پیش آمده که لباس های جدید،بلیت کنسرت یا فوتبال، یا یک “ام پی تری پلیر” خواسته اید و نتوانسته اید آنها را برای خودتان بخرید. یا اصلاً پیش خودتان تصور کرده اید که خودتان مالک رایانه یا خودرو باشید؟ یک نقشه پس انداز و بودجه می تواند هم برای هدف های مالی کوتاه مدت (مثل خرید رایانه) و هم هدف های مالی بلندمدت (مثل پس انداز برای رفتن به یک دانشگاه عالی) کمکتان کند.
بعضی از مردم فکر می کنند بودجه بندی یعنی این که روی چیزی که دوست دارید و برای خودتان می خواهید خط بکشید. اما در واقع مقابل این فکر درست است. تحمل بودجه بندی این معنی را می دهد که برای چیزهای کم اهمیتی مثل آدامس یا نوشابه که به سختی چشمک می زنند، پول کمتری هدر دهید و این پول را برای به دست آوردن چیزهای مهم و بزرگ تری که واقعاً می خواهید پس انداز کنید.
بودجه بندی
اولین چیزی که لازم است انجام دهید این است که درباره جایی که پولتان را هزینه می کنید فکر کنید. رد خرجی را که در طول یک هفته می کنید، دنبال کنید. “دونا گوتریک” و “جان استایلز” در کتابی که نوشته اند برای بودجه بندی پنج گام را در نظر گرفته اند.
1-برآوردکردن درآمدتان
مشخص کنید که از کجا پول به دست می آورید. شغل های پاره وقت (با اجازه والدین) دارید یا هدیه هایی می گیرید. چه چیزی می تواند وضع مالی شما را ماه به ماه متفاوت کند. به عنوان مثال در طول تابستان ممکن است کار کنید و پول بیشتری به دست آورید. اگر کار می کنید روی پولی که واقعاً به خانه می برید اتکا کنید نه روی حقوق یا دستمزد ساعتی که به شما گفته اند. فراموش نکنید که مالیات بر درآمد و حق بیمه از آن چه که به دست می آورید کسر می شود.
2-درباره دسته بندی بودجه تان تصمیم بگیرید
به یادداشت هایی که پیش از شروع بودجه بندی نوشته اید مراجعه کنید. چیزهای معمولی را پیدا کنید که می توانید آنها را در یک دسته بگذارید. برای مثال در مورد غذا ممکن است بخواهید خوراک سرپایی و مختصری بخورید یا در مدرسه غذای مدرسه را بخورید و یا غذا را با دوستانتان در بیرون بخورید. دسته بندی های دیگری هم در رابطه با لباس و موارد شخصی (مثل کوتاه کردن مو، آرایش و خرید لباس جین و..) سرگرمی و تفریح، حمل و نقل (مثل کرایه اتوبوس، کرایه تاکسی، تغییرات قیمت بنزین) و تلفن (تلفن خانه، تلفن همراه) وجود دارد. کلید کار این است که هزینه ها را با توجه به احساس خودتان سازماندهی کنید.
3-حالا درباره نیازتان و میزان خرجی که برای هر دسته می کنید تصمیم بگیرید
حالا تصمیم بگیرید که چه قدر پول نیاز دارید تا برای هر دسته خرج کنید. به عقب و به هفته ای که گذرانده اید نگاه کنید تا درباره بعضی از موارد ایده بگیرید. مثلاً ممکن است آرایشگاه یا ژلی که به مویتان می مالیده اید را تغییر داده باشید. لازم است تا درباره هزینه هایی که در بودجه تان لحاظ می کنید تحقیق کنید.
فراموش نکنید که به پولی که پس انداز می کنید اهمیت بدهید. خیلی از کارشناسان توصیه می کنند تا درآمدتان را به سه قسمت تقسیم کنید:
-یک سوم از درآمد می تواند در حال حاضر برای موارد کوچک خرج شود.
-یک سوم درآمد صرف پس انداز کوتاه مدت برای مواردی شود که شما فوراً نمی توانید از عهده پرداختش برآیید. مثل خرید یک ام پی تری پلیر جدید یا یک رایانه.
-یک سوم بقیه درآمد هم به عنوان پس انداز برای طولانی مدت محاسبه شود. برای چیزهایی مثل دنبال دانشگاه خوب رفتن، خرید یک خودرو یا شاید حتی شروع یک کسب و کار.
شاید شما و والدینتان دوست دارید تا به تشکیلاتی که به مردم دیگر یا حیوانات کمک می کنند، کمک کنید؟ درباره کنار گذاشتن بخشی از درآمدتان برای صدقه دادن یا خرج کردن برای باورهایتان فکر کنید. درباره برنامه پس اندازتان با والدینتان بحث کنید. آنها ممکن است بتوانند به شما توصیه ای بکنند و پیشنهاداتی بدهند. با یک برنامه پس انداز و یک بودجه بندی تعجب می کنید که چه قدر سریع قدرت خریدتان بالا می رود.
4-رد هرچیزی را که خرج می کنید بگیرید. صورت حساب ها را در رابطه با هرچیزی که خرج می کنید نگه دارید- حتی کوچک ترین چیزها را. این چیزهای کوچک می تواند واقعاً زیاد شود. جمع کل حساب های ماهانه تان را نگه دارید به طوری که اگر طبق برنامه تان خرج کنید بتوانید آن را بررسی کنید.
5-اگر لازم است بودجه تان را چنان تنظیم کنید تا با خرجتان هماهنگ شود.
اگر متوجه شدید که به اندازه کافی برای دسته مشخصی پول نگذاشته اید، می توانید بودجه ماهانه تان را عوض کنید تا الگوی خرجتان تصحیح شود. به هر صورت به خاطر داشته باشید که اگر بودجه برای یک دسته را افزایش می دهید لازم است دیگری را کاهش دهید.