گرمازدگی چیست؟

گرمازدگی

دکتر مونا زارع

گرمازدگی در چه دمایی گرمازده می شویم؟

حداکثر دمایی که انسان می تواند تحمل کند بستگی به خشک یا مرطوب بودن هوا دارد. اگر هوا خشک باشد و جریان هوای کافی برای تبخیر سریع عرق از بدن وجود داشته باشد، انسان می تواند دمای 55 درجه سانتی گراد را نیز تحمل کند. بر عکس وقتی هوا صددرصد مرطوب باشد، یا اگر بدن در آب باشد و دمای محیط از 35 درجه بالاتر رود، دمای بدن شروع به بالا رفتن می کند (یعنی دمای متوسط بدن که در حالت عادی حدود  37 درجه است، شروع به بالا رفتن می کند). به همین دلیل است که تحمل گرما در مناطق شمالی ایران که مرطوب است اغلب مشکل است.

اگر دمای بدن به 41.2 تا 42.2 برسد شخص در معرض ابتلا به گرما زدگی قرار می گیرد. علایم گرمازدگی عبارتند از: سرگیجه، ناراحتی های شکمی، استفراغ و گاهی هذیان.

در صورتی که دمای بدن به سرعت کاهش داده نشود بیهوشی رخ می دهد.

گرمازدگی چه خطراتی دارد؟

از دست رفتن بیش از حد مایعات و ترکیبات بدن به صورت عرق، علایم گرما زدگی را تشدید می کند. (برای کسب اطلاع درباره این که مایعات چگونه از بدن دفع می شوند، اینجا را کلیک کنید). حتی خود تب (هیپرپیرکسی) هم برای بافت ها  و به خصوص مغز فوق العاده زیان آور است و مسئول بسیاری از علایم گرما زدگی است. در حقیقت حتی چند دقیقه دمای بسیار بالا هم می تواند کشنده باشد. بنابراین بسیاری از متخصصان توصیه می کنند که برای درمان فوری گرمازدگی شخص را در حمام آب یخ قرار دهند. اما بعضی دیگر با این روش مخالفند چون این کار موجب لرزیدن غیر قابل کنترل می شود و خود لرزیدن، چون با حرکت بدن همراه است موجب بالا رفتن دما می شود.دیگران پیشنهاد کرده اند که سرد کردن پوست با کمپرس آب سرد یا پاشیدن آب سرد از نظر کاهش دادن سریع دمای مرکزی بدن احتمالاً مؤثرتر خواهد بود.

برگرفته از:

درسنامه پوست/دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

امتیاز به مطلب

Leave a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

To top