محمدرضا کریمی
کارشناس ارشد رشته کارآفرینی
استفاده از تجربیات دیگر کشورها و به ویژه کشورهای موفق در عرصه کارآفرینی و توجه به نقاط قوت و ضعف آنها به ما کمک می کند تا خانواده های کارآفرینی داشته باشیم. چراکه خانواده نقش بسیار مهمی در افزایش کارآفرینی دارد.
عواملی که کارآفرینی را تحت تأثیر قرار می دهند در همه کشورهای اروپایی مشترکند و این بستگی دارد به این که آنان چگونه کارآفرینی راتشویق نمایند
اروپا:
به دلیل نبود مفهومی عملیاتی برای پاسخ به این پرسش که چرا نرخ راه اندازی کسب و کار در اروپا پایین تر از آمریکا است, دانشمندان به عواملی توجه کرده اند که منجر به افزایش نرخ شروع به کار (راه اندازی کسب و کار) می گردد. مانند عوامل فرهنگی, جغرافیایی, اجتماعی, اقتصادی, مالی و… .[توجه مابه عوامل اجتماعی وحمایت خانواده معطوف است و به این بخش میپردازیم]. برای کسب اطلاعات درباره نقش خانواده در رشد کارآفرینی در آمریکا اینجا را کلیک کنید.
در مقایسه با ژاپن نرخ شروع به کار در فعالیت های کسب و کار در اروپا بیشتر است و یک دلیل آن این است که فرهنگ فردگرایی در اروپا بیش از ژاپن است. این امر سبب می گردد که تصمیم فردی برای آغاز یک کسب و کار در اروپا بیشتر مورد پذیرش قرار گیرد تا در ژاپن. با وجود این, حس رقابتی در اروپا کمتر از آمریکاست و گفته می شود که اروپایی ها برابرگراتر می باشند.
[Fostering entrepreneurship in Europe – Dennis De – p3&4]
آشکار است که عوامل اجتماعی با پیشینه فرهنگی یک جامعه مرتبط است. این به ویژه درباره خانواده, نقش زنان و اقلیت ها صدق می کند.
اهمیت ارزش های خانواده برای کارآفرینی درنخستین نگاه آشکار نیست. با این حال شواهدی از مطالعات تجربی نشان می دهد که بیشتر کارآفرینان کسب و کارشان را بدون حمایت و پشتیبانی خانواده راه اندازی نمی کنند. آنها تصور می کنند که این حمایت در زمان بحران و به خصوص زمان آغاز به کار اساسی بوده و عاملی مهم در کسب موفقیت است.
تمایل خانواده به حمایت از یک مسیر شغلی و پشتیبانی از آن هم ارتباط نزدیکی با ارزش های آن خانواده دارد که این ارزش ها هم به شدت تحت تأثیر ارزش های جامعه قرار دارد. مطالعه در زمینه کسب و کارهای خانوادگی نشان می دهد که برخلاف پنجاه سال پیش, احتمال کمتری وجود دارد که نسل کنونی کسب و کار پدرشان را به عنوان وظیفه ادامه دهند. حتی تاحدی این در مورد همسران هم صدق می کند که نمی خواهند با ساعات کار طولانی و نداشتن وقت آزاد افراد کارآفرین کنار بیایند. دلایل این امر پیچیده است؛ درجه فردگرایی می تواند به عنوان دلیل این امر بیان شود.
[Fostering entrepreneurship in Europe – Dennis De – p20]
در مورد زنان نیز باید گفت که آنان در بیشتر کشورهای اروپایی کمی بیش از نیم دیگر جامعه به حساب می آیند, اما تنها 22.4 درصد کل کارآفرینان زن هستند (بر اساس آمارهای سال 2000). خانواده و مسئولیت فرزندان, عمومی ترین دلیل برای این امر است. تعداد کمی از کشورهای اروپایی بر این نقطه ضعف فایق آمده اند و با ایجاد زیر ساخت هایی این وضع را متعادل کرده اند. اما به هر حال بسیاری ازاین کشورها هنوز بر این مشکلات غلبه نکرده اند. دلیل این امر تا حدی این است که مادرانی که فرزندان کوچک دارند نمی توانند وقت زیادی را صرف کارآفرینی کنند.
درمورد اقلیت ها نیز, مطالعاتی که در آلمان و انگلستان انجام شده نشان می دهد که اقلیت ها درصد بالاتری از راه اندازی کسب و کار را نشان می دهند. بزرگ ترین دلیل این امر دشواری هایی است که این گروه ها برای استخدام شدن با آن روبرو می گردند. به همین دلیل ترجیح می دهند که دست به انجام فعالیت کارآفرینانه بزنند. یک دلیل هم می تواند امتیازات کسب و کار برای گروه های اقلیت باشد. این امتیازات ایجاد کارهای ریسک دار را هموار می کند. بنابراین همان طور که به نظر می رسد توانایی جامعه برای منسجم نمودن اقلیت ها درگرایش اعضای یک اقلیت برای این که یک مسیر کاری کارآفرینانه را برگزینند مؤثر است.
[Fostering entrepreneurship in Europe – Dennis De – p4&5]
مهاجران بیش ازدیگر گروه ها تمایل به خود اشتغالی دارند و افراد خوداشتغال سخت کار می کنند تا رؤیاهایشان را محقق سازند و در این فرایند است که شغل ها و فرصت های جدید می آفرینند.
درنهایت ترویج کارآفرینی باعث رشد اقتصادی, رقابت و خلق شغل می شود. اما این مفهوم دربرابر اثرات دیگری که کارآفرینی بر جامعه دارد کوچک است. درواقع, هرتغییر در اقتصاد که رقابتی و ساختاری باشد منجر به تغییرات مهمی در جامعه می گردد. این بر برنامه زندگی فردی به ویژه بر جوانان و افزایش درجه اتکا به خود در آنها تأثیر می گذارد. دراین زمینه, ترویج کارآفرینی و همین طور خود اشتغالی, افراد جامعه را به انتخاب مسیر شغلی ای می کشاند که با مقتضیات اقتصادهای فراصنعتی متناسب تر است. بنابراین ترویج کارآفرینی نه تنها یک وظیفه اقتصادی بلکه وظیفه ای اجتماعی است. عواملی که کارآفرینی را تحت تأثیر قرار می دهند در همه کشورهای اروپایی مشترکند و این بستگی دارد به این که آنان چگونه کارآفرینی راتشویق نمایند.
[Fostering entrepreneurship in Europe – Dennis De – p21]