محمدرضا کریمی
تغییرات آب و هوایی و وقایع طبیعی نظیر خشکسالی و سیل بر رفتار گیاهان و جانوران اثر می گذارد و گونه هایی که به صورت خانوادگی زندگی می کنند بهتر می توانند در مقابل اثرات غیرقابل پیش بینی شرایط آب و هوایی از خودشان محافظت کنند.
زندگی خانوادگی یا پرورش فرزندان از طریق همکاری در میان پرندگان امری عادی است. جوامعی که فرزندانشان را از طریق همکاری پرورش می دهند (مثل جوامع انسانی) معمولاً با گروه های خویشاوندی مشخص می شوند. این گروه های خویشاوندی با هم همکاری می کنند تا کودکی را بزرگ کنند. معمولاً بعضی از پرندگان از تولیدمثل خودداری می کنند تا به بزرگ کردن فرزند پرندگان دیگر کمک کنند. البته بعضی از جوامعی که فرزندانشان را با همکاری بزرگ می کنند شامل گروه های غیر خویشاوندی هستند که برای بزرگ کردن فرزند با هم همکاری می کنند. از استرالیا تا آمازون، شمار پرندگانی که از طریق همکاری فرزندانشان را پرورش می دهند تقریباً 831 گونه است. این میزان تقریباً 10 درصد از حدود 10000 گونه پرندگان سراسر جهان است.
زندگی فامیلی در پرندگان ساکن بعضی از بخش های جهان هم نسبت به جاهای دیگر شایع تر است.
نقاطی در نواحی ای مثل استرالیا و آفریقا وجود دارند که در آنها حضور گونه هایی با زندگی خویشاوندی برجسته است. اما نقاطی در مکان هایی مثل آمریکای جنوبی و مرکزی وجود دارند که تعداد گونه هایی که زندگی خویشاوندی دارند در آنها نسبت به انتظارات پایین تر است. شرایط مختلف آب و هوایی یا وضعیت نامشخص جوی و میزان بارش در پیش بینی زندگی خانوادگی در پرندگان بسیار مؤثر است.
وجود رفتار اجتماعی پیچیده در میان پرندگان را به میزان زیادی می توان پیامد زندگی در محیط های زندگی غیرقابل پیش بینی دانست. محیط زیست های متغیر طیف بزرگی از چالش ها را برای ادامه حیات و تولید مثل در پرندگان به وجود می آورد. در نتیجه آنها رفتار محافظه کارانه ای در پیش می گیرند و پرورش فرزند در میان آنها سال به سال متفاوت می شود.
در شرایط عدم قطعیت وضعیت آب و هوایی زندگی خویشاوندی برای پرندگان مثل بیمه عمل می کنند. همان طور که پیش بینی افت قیمت سهام کار دشواری است، تعیین زمانی که غذا رو به کمبود می رود هم سخت است. موقعی که زمانه بد است و پیدا کردن غذا مشکل است ممکن است برای بزرگ کردن بچه هایتان به والدین و سایر کمک کنندگان روی بیاورید.