دکتر محمدرضا کریمی
پوست بر چهار نوع است:
1-پوست طبیعی
2-پوست چرب
3-پوست خشک
4-پوست مختلط
پوست طبیعی-پوستی است که در آن غدد چربی به طور طبیعی به فعالیت خود ادامه می دهند و رطوبت پوست نیز در حالت مطلوب است. از نظر ظاهری پوستی است تازه با جلدی کامل و مثل پوست یک بچه در تماس کاملاً صاف است. منظره چربی ندارد و سوراخ هایی که در سطح پوست قرار دارد، اعم از آنهایی که به عرق و چربی هم مربوط هستند گشاد نشده اند و از دانه های سیاه خبری نیست. پوستی است کاملاً قابل انعطاف و الاستیک و صابون را به خوبی تحمل می کند.
پوست چرب-در این نوع پوست ها برخلاف تصور عامه، فقط فعالیت غدد مواد چربی افزایش می یابد و تعداد این غدد افزایش چندانی پیدا نمی کند. علل پیدایش پوست چرب داخلی و خارجی است. مانند زمینه ارثی، فعالیت عدد اندوکرین، نوع تغذیه، عدم تعادل در سیستم عصبی مثل هیجان های زندگی، استفاده از برخی داروها و استفاده موضعی از انواع فراورده های دارویی و بهداشتی.
پوست خشک-پوست هایی هستند نازک، کشیده شده و دارای چین و شکاف. این نوع پوست ها فوق العاده به درجه حرارت حساس هستند و به سهولت به وسیله صابون تحریک می شوند. نسبت به اشعه آفتاب و شرایط نامساعد جوی مثل باد و غیره حساس هستند. علل پیدایش این نوع پوست ها به کم شدن ترشحات غدد چربی و مهم تر از آن تبخیر خارج از حد آب در سطح پوست مربوط است. علل کم شدن ترشحات غدد چربی به سیستم عصبی، اختلالات هورمونی بخصوص هورمون های جنسی، مقدار چربی موجود در غذاهایی که می خوریم و … مربوط است.
پوست مختلط– این نوع پوست ها بیشتر در صورت موجود است. نواحی ای در صورت مثل ناحیه پیشانی و بینی پر چرب هستند و بقیه نواحی بخصوص اطراف چشم و گونه ها خشک است. چربی به تنهایی قادر نیست که یک پوست خشک را به حالت مناسب تغییر دهد. ولی چون در نتیجه ایجاد یک لایه غیر قابل نفوذ از تبخیر آب جلوگیری می کند، پوست را مرطوب می کند. پس در ترمیم پوست خشک، آب در درجه اول اهمیت قرار دارد.
مقدار آب پوست 64 تا 70 درصد وزن پوست است. حالت رطوبت پوست به سه عامل بستگی دارد:
1-سرعتی که آب از طبقات پایین به سطح پوست رانده می شود.
2-قدرت نگهداری طبقات شاخی نسبت به آب
3-سرعت تبخیر آب از سطح پوست
قدرت نگهداری آب در طبقه شاخی به دلیل وجود عامل طبیعی هیدراتاسیون به نام N.M.F Natural Moisturizing Factor است که شامل مواد جاذب الرطوبه و انواع یون است. مانند اسیدهای آمینه آزاد، اوره، یون سدیم، لاکتات ها و … .