محمدرضا کریمی
بارها درباره این که سن بلوغ در دختران کاهش یافته صحبت شده است. اما هیچ گاه درباره پایین آمدن سن بلوغ در پسران شواهدی ارایه نشده است. چراکه تشخیص شروع بلوغ در پسران سخت تر است. حالا تحقیقی جدید نشان می دهد پسرها در عصرحاضر زودتر از گذشتگان به بلوغ جسمی می رسند. سن بلوغ پسران دست کم از اواسط قرن 18 میلادی در هر دهه به میزان دو ماه و نیم ماه کاهش یافته.
جاشوا گلدشتاین، مدیر مؤسسه ماکس پلانک برای تحقیقات جمعیتی در شهر روستوک آلمان، اطلاعات مربوط به مرگ و میر را مورد استفاده قرار داده و کاهش سن بلوغ در پسران را اثبات کرده است. اثبات این امر تاکنون مشکل بوده است. اما با این تحقیق معلوم شد آن چه درمورد دختران صادق است برای پسران هم صدق می کند. یعنی طول زمانی که در آن افراد بالغ محسوب می شوند، اما از نظر اجتماعی هنوز بزرگسال نیستند در حال افزایش است.
دلایل بلوغ زودهنگام تر پسران چنان که برای دختران هم صادق است، تغذیه و بیماری های محیط برای کسانی است که مستعدتر هستند. این را جاشوا گلدشتاین می گوید. مدت ها است اسناد سوابق پزشکی نشان داده با گذشت زمان دختران اولین قاعدگی خود را زودتر و زودتر تجربه می کنند. اما در مورد پسران تجزیه و تحلیل های اطلاعاتی قابل مقایسه وجود نداشت. گلدشتاین این شکاف را با مطالعه داده های جمعیت شناسی مربوط به مرگ و میر حل و فصل کرد. تحقیقات نشان داده وقتی که پسرها از نظر جسمی به بلوغ می رسند، خطرپذیرتر می شوند و خطر مرگ در آنها افزایش می یابد. هنگامی که تولید هورمون مردانه در طول بلوغ به حداکثر خود می رسد میزان مرگ و میر نیز به شکل جهشی افزایش می یابد.
وقتی میزان هورمون تستوسترون آزاد شده در مردان جوان به حداکثر می رسد، آنها به رفتارهای مخاطره آمیز ویژه ای روی می آورند. نمایش های بی پروایانه و خطرناک از قدرت، اهمال کاری و میل زیاد به خشونت به شمار فزاینده ای از وقایع منتهی به مرگ منجر می شود.
این پدیده که جهش بلوغ نامیده می شود، تقریباً در همه جوامع وجود دارد و از نظر آماری به خوبی مستند شده است. بلوغ جهشی میان میمون های نر هم یافت می شود.
گلدشتاین کشف کرد سنی که در آن حداکثر مرگ های ناشی از «بلوغ جهشی» رخ داده از اواسط قرن 18 روبه کاهش بوده. به این ترتیب که هر دهه دو و نیم ماه کاهش یافته و میزان تغییر آن به بیش از دو سال در قرن رسیده. اساساً داده ها نشان داده که سن بلوغ پایین و پایین تر آمده، چون که بلوغ جهشی زودتر و زودتر رخ داده. (تحقیقات براساس داده هایی از کشورهای سوئد، دانمارک، نروژ، بریتانیا و ایتالیا انجام شده. داده ها از سال 1950 دیگر واضح نیست اما نشان از ایستایی دارد). ماکسیمم بلوغ جهشی در آخر فاز بلوغ اتفاق می افتد. یعنی بعد از این که افراد مذکر به ظرفیت تولید مثل می رسند و صدایشان تغییر می کند.
با توجه به مراحل رشد بدن، بدن یک فرد 18 ساله امروز مثل بدن فرد 22 ساله قرن 19 است. این را جاشوا گلدشتاین می گوید. او دلایل عمده در این تغییرات را تغذیه بهتر و بهبود انعطاف پذیری در برابر بیماری ها می داند. به خاطر این که کاهش سن بلوغ از مدت ها قبل از وارد شدن اتومبیل به زندگی مردم (همراه با خطر بالای وقوع حادثه) به وقوع پیوسته، به نظر می رسد که تغییرات در سن بلوغ، عامل زیست شناسی داشته و ربطی به پیشرفت های تکنولوژیکی یا فعالیت های اجتماعی ندارد. از هنگامی که استفاده از اتومبیل یا تفنگ معمول شد هیچ اثر قابل توجهی روی داده ها دیده نمی شود.
البته مستندات برای تغییر سن غیر مستقیم و از طریق داده های مربوط به مرگ و میر به دست آمده، جاشوا گلدشتاین بر روی اهمیت معنی زیست شناسی آن تأکید می کند. به این ترتیب محققان برای اولین بار به این نتیجه می رسند که افراد مؤنث و مذکر به طور یکسان به تغییرات محیط پاسخ می دهند.
فازهای اجتماعی و بیولوژیکی در زندگی جوانان قوی تر از آن چه که تاکنون بوده از هم فاصله می گیرد. درحالی که نوجوانان از نظر بیولوژیکی زودتر به مرحله بزرگسالی قدم می گذارند، از لحاظ ایفای نقش اجتماعی و اقتصادی دیرتر به بزرگسالی می رسند. «تحقیقات درباره چرخه زندگی نشان می دهد بیش از نیم قرن است که سن ازدواج، بچه داشتن، شروع به کار و کسب استقلال مالی از والدین در حال افزایش است.»
به گفته جاشوا گلدشتاین موضوع تنها این نیست که افراد به بزرگسالی فیزیکی برسند و هنوز بچه نداشته باشند. بلکه موضوع این است که تصمیمات مهمی در سنینی گرفته می شود که توأم با بی مسئولیتی و بی پروایی است. البته آمارها این پرسش را بی پاسخ گذاشته اند که آیا فاز پرخطر نوجوانی به خاطر زودرس شدن زمان بلوغ برای مردان خطرات بیشتری به همراه دارد شود یا نه. والدین تمایل دارند بر بچه هایشان وقتی که کوچک تر هستند از نزدیک نظارت کنند این در حالی است که جوانانشان از لحاظ روانی و اجتماعی کمتر بالغند.
بارها درباره این که سن بلوغ دختران کاهش یافته صحبت شده است. اما هیچ گاه درباره پایین آمدن سن بلوغ پسران شواهدی ارایه نشده است. البته فهمیدن این که دختری بالغ شده یا نه آسان تر است، چیزی که درباره پسران صادق نیست.
بلوغ جهشی نوعی بیماری است. موقعی که ترشح تستوسترون در پسران به اوج خود می رسد آنها رفتارهای پرخطرتر دست می زنند و احتمالاً میزان مرگشان بیشتر می شود. حالا موضوع این است که سن دست زدن به رفتارهای مخاطره آمیزتر با کاهش سن بلوغ کمتر و کمتر می شود.
منبع: http://www.sciencedaily.com/releases/2011/08/110818101714.htm