دکتر پوریا نسیمی
سرماخوردگی و آنفلوآنزا عفونت های ویروسی دستگاه تنفسی (که شامل گلو، بینی، راه های هوایی و ریه ها است) هستند.
چه زمانی می توانم بگویم سرماخوردگی و یا آنفلوآنزا دارم؟
اگر چه سرماخوردگی معمولی و آنفلوآنزا علائم مشابه زیادی دارند، اما 2 شرایط متفاوت دارند.
علائم سرماخوردگی به آهستگی گسترش می یابد و می تواند شامل این موارد باشد:
-تب تا 39 درجه
-آبریزش یا گرفتگی بینی (اغلب همراه با ترشحات سبز یا زرد رنگ)
-گلو درد
-سرفه
-عطسه
-خستگی
-درد عضلانی
-سردرد
-آبریزش چشم
علائم سرماخوردگی به طور کلی خفیف تر از علائم آنفلوانزا است.
علائم آنفلوآنزا معمولاً به طور ناگهانی ظاهر می شود و می تواند شامل این موارد باشد:
-تب بیش از 39 درجه
-گرفتگی بینی
-تهوع
-لرز و تعریق
-خستگی
-درد عضلانی، به خصوص در پشت، دست و پا
-سرفه
-سردرد
-از دست دادن اشتها
آنفلوآنزایH1N1 چیست؟
آنفلوانزای H1N1 (همچنین آنفولانزای خوکی نامیده می شود) یک عفونت تنفسی ناشی از ویروسی است که در خوک ها یافت می شود. آنفلوآنزایH1N1 می تواند انسان ها را نیز آلوده کند.
آیا باید به پزشک مراجعه کنم؟
در اغلب موارد، هنگامی که به سرماخوردگی یا آنفلوآنزا مبتلا می شوید لازم نیست به دکترتان مراجعه کنید. با این حال اگر این علائم سرماخوردگی و آنفولانزا را داشتید با دکترتان تماس بگیرید:
در کودکان:
-تب بالا (بالاتر از 39 درجه) یا تبی که بیش از 3 روز طول بکشد
-علایمی که برای بیش از 10 روز دوام داشته باشد
-تنفس مشکل، تنفس سریع یا خس خس
-رنگ پوست مایل به آبی
-گوش درد یا ترشح از گوش
-تغییر در وضعیت ذهنی ( مانند بیدار شدن، تحریک پذیری یا تشنج)
-علائم شبیه آنفولانزا که بهبود یافته، اما با تب و سرفه بدتر برگشت می یابد
-بدتر شدن وضعیت بیماری مزمن (مانند دیابت یا بیماری قلبی)
-استفراغ یا درد شکم
در بزرگسالان:
-تب بالا و طولانی مدت ( بالاتر از 39 درجه) با خستگی و بدن درد
-علایمی که برای بیش از 10 روز دوام داشته و به جای بهتر شدن بدتر شوند
-تنفس مشکل و یا تنگی نفس
-درد یا فشار در قفسه سینه
-غش کردن یا احساس ضعف
-سردرگمی و یا گم گشتگی
-استفراغ شدید یا مداوم
-درد شدید سینوس ها در صورت یا پیشانی
-غدد بسیار متورم در گردن یا فک
چه چیزی باعث سرماخوردگی و آنفولانزا می شود؟
ویروس های سرماخوردگی و آنفولانزا عامل این بیماری ها هستند. بیش از 200 ویروس مختلف می توانند سرما خوردگی ایجاد کنند ولی ویروس های عامل آنفولانزا به این زیادی نیستند. به همین دلیل واکسن برای آنفولانزا وجود دارد ولی برای سرما خوردگی وجود ندارد.
چه می توانم انجام دهم تا احساس بهتری داشته باشم؟
هیچ درمان قطعی ای برای سرماخوردگی وجود ندارد. تنها کاری که می توانید برای داشتن احساس بهتر انجام دهید، درمان علایم در زمانی است که بدنتان در حال مبارزه با ویروس است.
راه هایی برای درمان علایم سرماخوردگی و آنفلوانزا
-به میزان زیاد استراحت کنید، به خصوص در حالی که تب دارید. استراحت به بدن در مبارزه با عفونت کمک می کند.
-توقف سیگار کشیدن و اجتناب از دود سیگار که می تواند علائم سرماخوردگی را بدتر کند.
-مقدار زیادی از مایعات مانند آب و سوپ بنوشید. مایعات به نرم شدن خلط کمک می کند. مایعات همچنین مهم هستند زیرا به جلوگیری از کم آبی کمک می کنند.
-غرغره کردن با آب نمک گرم چند بار در روز باعث تسکین گلو درد می شود. اسپری های گلو و یا قرص نیز ممکن است به تسکین درد کمک کند.
-از الکل دوری کنید.
-استفاده از قطره بینی سالین (آب نمک) برای کمک به نرم شدن مخاط و مرطوب شدن پوست حساس بینی.
درباره آنفولانزا، دکتر احتمالاً به شما توصیه خواهد کرد علائم را تا زمانی که احساس می کنید بهتر شده اید، درمان کنید. در موارد شدید، ممکن است دکتر داروهای ضد ویروسی تجویز کند. داروهای ضد ویروسی می تواند طول مدت زمان بیماری آنفولانزا را کاهش دهد. این داروها به صورت قرص، شربت و یا به شکل استنشاقی هستند. نوع استنشاقی ممکن است مشکلاتی را برای افراد مبتلا به آسم یا بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) ایجاد کند.
چه داروهایی را می توانم به فرزندم بدهم؟
هیچ درمانی برای سرماخوردگی یا آنفلوآنزا وجود ندارد و آنتی بیوتیک ها در برابر ویروس های سرماخوردگی و آنفولانزا مؤثر نیستند.
مسکن هایی مانند استامینوفن می تواند به کاهش درد ناشی از سردرد، درد عضلانی و گلودرد کمک کند و همچنین تب را درمان کند. مطمئن باشید که به اندازه صحیح با توجه به سن و وزن به فرزند خود مسکن می دهید.
اسپری های بینی و ضد احتقان ها برای کودکان توصیه نمی شوند، چرا که آن ها ممکن است عوارض جانبی ایجاد کنند. داروهای سرفه و سرماخوردگی برای کودکان، به ویژه کسانی که کمتر از 2 سال دارند توصیه نمی شود. همچنین شواهد کمی وجود دارد که داروهای سرفه و سرماخوردگی و ضد احتقان بینی در درمان کودکان مؤثر هستند.
برای درمان سرماخوردگی یا آنفلوآنزا، مطمئن شوید که فرزندتان استراحت می کند و مقدار زیادی مایعات می نوشد. شما می توانید از دستگاه های مرطوب کننده برای کمک به مرطوب کردن هوای اتاق خواب کودک خود استفاده کنید. این به بهبود گرفتگی بینی کمک می کند. همچنین می توانید از یک اسپری آب نمک بینی برای نازک کردن مخاط بینی و یک سرنگ حباب دار برای تخلیه مخاط از بینی کودک یا نوزاد استفاده کنید.
از چه داروهای بدون نسخه ای می توانم برای سرماخوردگی یا آنفلوآنزا استفاده کنم؟
داروهای بدون نسخه نمی توانند سرماخوردگی یا آنفلوآنزا را درمان کنند. داروها، با این حال، می توانند به تسکین برخی از علائم سرماخوردگی یا آنفولانزا کمک کنند. قبل از دادن هر گونه دارویی به کودکان با دکترتان مشورت کنید.
چه موادی در داروهای سرماخوردگی و آنفولانزا وجود دارد؟
مواد تشکیل دهنده ذکر شده در زیر در بسیاری از داروهای سرماخوردگی و آنفولانزا وجود دارند. برچسب روی دارو را به دقت بخوانید. اگر سؤالی دارید، از دکترتان یا داروساز بپرسید.
ضد دردها درد را تسکین می دهند و باعث کاهش تب می شوند. استامینوفن، آسپیرین، ایبوپروفن، کتوپروفن و ناپروکسن مثال هایی از ضد دردها هستند. هشدار: به کودکان و نوجوانان نباید آسپرین داده شود زیرا می تواند باعث سندرم ری شود.
ضد سرفه ها با اثر بر مغز باعث توقف سرفه می شوند. اگر شما سرفه خلط دار دارید، ضد سرفه مصرف نکنید. اخطار: به کودکان کمتر از 4 سال نباید داروهای سرفه داده شود.
اکسپکتورانت به مخاط نازک کمک می کند بنابراین باعث سرفه راحت تر می شود.
اسپری های بینی ضد احتقان، مخاط بینی را کوچک کرده و تراکم را کاهش می دهد. بزرگسالان تنها باید برای چند روز از این دارو استفاده کنند. استفاده بیش از حد می تواند باعث بدتر شدن علائم در زمان استفاده نکردن از اسپری شود. هشدار: کودکان نباید از این داروها استفاده کنند.
آیا می توانم از ابتلا به سرماخوردگی یا آنفلوآنزا جلوگیری کنم؟
شما می توانید خطر ابتلا به سرماخوردگی یا آنفلوآنزا را با شستن مرتب دستان خود که مانع از گسترش میکروب ها می شود، کاهش دهید. خوردن غذاهای سالم، ورزش و خواب کافی نیز در پیشگیری از سرماخوردگی و آنفولانزا نقش مهمی دارد به این دلیل که آنها به تقویت سیستم ایمنی بدن شما کمک می کنند.
به داخل آرنج خود سرفه و عطسه کنید (به جای درون دست)، سطوح عمومی مانند صندلی و دستگاه شمارنده، اسباب بازی های کودکتان، دستگیره در و امکانات حمام را با مواد ضد عفونی کننده ضد باکتری تمیز کنید. این کارها به جلوگیری از گسترش میکروب کمک می کنند.
بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به آنفولانزا دریافت واکسن آنفولانزا است. شما باید واکسن را هنگامی که هر پاییز در دسترس است، دریافت کنید. همچنین می توانید آن را هر زمان در طول فصل آنفلوآنزا دریافت کنید. واکسن ها با در معرض قرار دادن ویروس آنفلوآنزا با سیستم ایمنی بدن شما کار می کنند. بدن شما برای محافظت از ابتلا به آنفولانزا، آنتی بادی بر علیه ویروس خواهد ساخت. واکسن، حاوی ویروس مرده است. واکسن برای بزرگسالان و کودکان بالای 6 ماه و بیشتر بی خطر است و به شدت توصیه می شود که تمام کودکان از 6 ماهگی تا 59 ماهگی سالانه واکسن آنفلوآنزا را دریافت کنند. واکسن اسپری بینی حاوی ویروس زنده اما ضعیف شده است. این واکسن برای بزرگسالان و کودکان 2 ساله و بیشتر که مبتلا به آسم یا مشکلات تنفسی نباشند بی خطر است. شما از واکسن، بیماری آنفولانزا نمی گیرید.
برخی از افرادی که واکسن را دریافت می کنند باز هم به آنفولانزا مبتلا می شوند، اما آن ها معمولاً نسبت به افرادی که واکسن را دریافت نکرده اند، به نوع خفیف تری از بیماری مبتلا می شوند. این واکسن به خصوص برای افرادی که بیشتر احتمال دارد از عوارض مرتبط با آنفلوانزا بیمار شوند توصیه می شود.
منابع:
https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%A2%D9%86%D9%81%D9%84%D9%88%D8%A2%D9%86%D8%B2%D8%A7
http://www.webmd.com/cold-and-flu/flu-guide/default.htm
http://familydoctor.ir/fa/page/3727
منبع عکس: