محمدرضا کریمی
کارشناس ارشد مدیریت
در طول چهار دهه اخیر تغییرات قابل توجهی در چگونگی پرداخت برای کالاها و خدمات در جهان به وجود آمده است. ارتقای صنعت پرداخت های الکترونیکی به رشد اقتصادی کمک کرده و مزایایی همچون سرعت، راحتی و اطمینان را به هر گوشه ای از جهان برده است.
داستان MasterCard به 1966 برمی گردد. یعنی زمانی که گروهی از بانک ها یک انجمن/پیوند با مالکیت اعضا به وجود آوردند که بعدها MasterCard از آن پدید آمده است.
یکی از جدیدترین فن آوری های سیستم پرداخت با کارت همان است که بعضی ها آن را “کیف پول الکترونیکی” می نامند یا به کارت ذخیره ارزش معروف شده است. کارت موندکس (Mondex Card) که معروف ترین این کارت ها است، خرده تراشه ای دارد که قادر است وجوه را به شکل الکترونیکی نگاه دارد. این کارت در هر نوبت پرداخت، وارد یک دستگاه کارت خوان می شود و وجه مورد نظر را دقیقاً از مانده حساب کسر کرده، برای بستانکار دریافت کننده واریز می کند. مشتریان با استفاده از یک دستگاه کارت خوان همراه کوچک نیز می توانند وجوهی را از کارت یک نفر به کارت شخص دیگر منتقل کنند.
کارت موندکس را نیز درست مانند وقتی که به بانک یا خودپرداز مراجعه کرده، کیف پول خود را پر می کنید، می توان با پول الکترونیکی بارگذاری مجدد کرد. این کار را می توان از ترمینال های خاصی که نه تنها به دستگاه های خودپرداز بلکه به تلفن های سکه ای و در نهایت به رایانه های خانگی نیز متصلند انجام داد.
این کارت که نخستین بار به وسیله نشنال وست مینستربانک (Nat West) ابداع شد، آزمون داشتن بازار گسترده ای را در شهر سویندن (Swindon) در 80 مایلی (130 کیلومتری) غرب لندن پشت سر نهاده است. آغاز این آزمون در ژوئن 1995 بود؛ که در آن سال شرکای نات وست تلفن های سکه ای خود را به تجهیزات خاص مورد نیاز برای خواندن این کارت مجهز کرده بودند. تعداد زیادی از دستگاه های کارت خوان مندکس نیز در اختیار خرده فروشان قرار گرفت تا مشتریان بتوانند از کارت خود برای خرید از این فروشگاه ها استفاده کنند.
روش های پرداخت جدید نیز همچون موندکس، به افراد اجازه استفاده از کانال های مختلفی مثل اینترنت و تلفن های همراه که پول نقد در آن نمی تواند به کار رود را می دهد.
صاحب نظران از دیر باز برای پول الکترونیکی آینده روشنی را پیش بینی کرده اند. آزمون های اخیر این کارت نیز نشان می دهد که این وسیله جدید پرداخت “نفوذ بازار” عمده ای داشته است.
منابع:
اصول و مدیریت بازاریابی، نویسندگان: کریستوفر لاولاک و لارن رایت، رجمه بهمن فروزنده (1385).