سیارک چیست؟

سیارک ماتیلد

حمیده احمدیان راد

سیارک ها سیاراتی در ابعاد کوچک هستند. جنس آنها از سنگ یا فلز است. آنها در واقع قطعاتی از پس مانده های شکل گیری منظومه شمسی هستند. منظومه شمسی حدود 4.6 میلیارد سال قبل تشکیل شده است.

بیشتر سیارک ها در منطقه ای بین مریخ و مشتری به دور خورشید می گردند. این منطقه کمربند سیارک ها نام دارد. تعداد خیلی کمی از سیارک ها خیلی به خورشید نزدیکند. هیچ کدام از سیارک ها جو ندارند.

سیارک ماتیلد

سیارک 253 ماتیلد، یک سیارک نزدیک به زمین است. ماتیلدحدود 60 کیلومتر قطر دارد و در کمربند سیارک ها بین مریخ و مشتری می گردد. این عکس در سال 1997 به وسیله ناسا گرفته شده

تعداد سیارک های کمربند سیارک ها
دانشمندانی که درباره فضاهای خارجی تر مطالعه می کنند حدس می زنند که بین 30000 تا 40000 سیارک در کمربند سیارک ها وجود داشته باشد که بیش از 0.5 مایل یا یک کیلومتر قطر دارند. تاکنون حدود سه هزار سیارک فهرست شده اند.

سیارک گاسپرا

گاسپرا، سیارک 951

تعداد خیلی بیشتری سیارک های کوچک تر هم وجود دارد. اولین و بزرگ ترین سیارکی که کشف شده "سرس" نام دارد. این سیارک اولین بار به وسیله ستاره شناس ایتالیایی جوزپه پیازی در سال 1801 کشف شد.

بزرگ ترین سیارک
سرس بزرگترین سیارک در کمربند سیارک ها است. این سیارک در مقایسه با سیارک های دیگر به قدری بزرگ است که تخمین زده می شود جرمش یک سوم جرم همه 3000 سیارک طبقه بندی شده باشد. سرس حدود 578 مایل یا 930 کیلومتر قطر دارد.

اندازه سیارک ها
کمربند سیارک ها بیش از 200 سیارک دارد که بیشتر از 60 مایل یا 100 کیلومتر قطر دارند. دانشمندان تخمین می زنند که بیش از 750000 سیارک در کمربند سیارک ها است که قطر آنها بزرگ تر از 3.5 مایل یا یک کیلومتر است. 

سیارک آیدا و ماه آن داکتیل

سیارک 243 آیدا و ماه ریز آن داکتیل1. این اولین سیارکی است که تاکنون پیدا شده که یک قمر دور آن می گردد.

میلیون ها سیارک کوچک تر هم وجود دارد. ستاره شناسان چندین سیارک بزرگ تر پیدا کرده اند که سیارک های کوچک تری دور آنها می گردند.

به این ترتیب سیارک ها اندازه های متنوعی دارند. چنان که گفتیم بزرگ ترین سیارک یعنی سرس حدود 600 مایل یا 970 کیلومتر قطر دارد. سرس اولین سیارک شناخته شده است. یکی از کوچک ترین سیارک ها فقط 20 پا یا شش متر قطر دارد. بیشتر سیارک ها کمتر از 18 مایل یا 30 کیلومتر قطر دارند..

جنس سیارک ها
ستاره شناسان سیارک ها را به دو گروه تقسیم بندی می کنند. گروه اول بیشتر از کربن ساخته شده اند. کربن یک ماده نرم و سیاه است که به وفور روی زمین یافت می شود. سیارک های دسته دوم از نظر داشتن مواد معدنی غنی هستند. این سیارک ها از مواد معدنی ی اکه به وسیله خورشید گرم شده اند به وجود آمده اند.

سیارک ها می توانند ماه شوند
سیارک ها می توانند بر اثر کشش جاذبه ای یک سیاره به خارج از مدار خورشیدی شان کشیده شوند و به جای این که به دور خورشید بگردند دور سیاره بگردند.

ستاره شناسان عقیده دارند که دو تا از ماه های مریخ، فوبوس و دیموس سیارک های به دام افتاده به وسیله مریخ هستند.

مقالات مرتبط:

نزدیک ترین سیارک هابه زمین –   سیارک ها کی و چگونه کشف شدند؟ –   آیا زمین در مسیر برخورد با یک سیارک بسیار بزرگ قرار دارد –  سیارک ها –   ترکیب سیارک ها –  سیارک ها و انقراض نسل دایناسورها

Leave a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

To top